Deski i tace do serwowania: przegląd inspirujących rozwiązań

Deski i tace do serwowania: przegląd inspirujących rozwiązań [1]
Deski i tace do serwowania: przegląd inspirujących rozwiązań [2]
Deski i tace do serwowania: przegląd inspirujących rozwiązań [3]
Deski i tace do serwowania: przegląd inspirujących rozwiązań [4]
Deski i tace do serwowania: przegląd inspirujących rozwiązań [5]

By ułatwić serwowanie dań w czasie przyjęcia, warto zaopatrzyć się w specjalne deski oraz tace dostosowane do rodzaju dania czy przekąski, które się na nich znajdą. Jak dobierać tego typu akcesoria?

Sery

Według francuskiej tradycji, deska serów pojawia się na stole po głównym posiłku, ale przed deserem. Znaleźć powinno się na niej od 3 do 6 ich rodzajów, a kawałki powinny ważyć nie więcej niż 30 dekagramów. Do stworzenia tego typu przekąski wykorzystać można ser twardy, jak parmezan, półtwardy, na przykład cheddar, miękki, charakteryzujący się intensywnym zapachem (do tej grupy zalicza się między innymi limburski) oraz pleśniowy (między innymi brie). Sery okrągłe, kwadratowe i trójkątne kroi się jak tort, podłużne - w plasterki o grubości około 1 centymetra, pleśniowe - ukośnie, na niewielkie kawałki, małe, okrągłe przekrawa na pół, a twarde - łupie (krojąc je nożem, ograniczamy ich aromat).

Serwuje się je na okrągłej, drewnianej desce, tacy lub paterze w towarzystwie orzechów, kaparów, suszonych pomidorów, winogron, świeżych ziół i pokrojonej w kawałki bagietki. By uchronić się przed wymieszaniem smaków i aromatów, pamiętajmy o zachowaniu kilku centymetrowego odstępu pomiędzy poszczególnymi smakołykami.

Sushi

Sushi najlepiej serwować na stylizowanej zastawie inspirowanej azjatyckim wzornictwem, gdzie króluje zestawienie czerni, bieli i czerwieni, drobne zdobienia czy symbole takie jak yin i yang. W zestawie powinna znajdować się duża, prostokątna czy okrągła taca lub mały, drewniany stoliczek. Rozkładając sushi pamiętajmy, by poszczególnych jego rodzajów nie mieszać ze sobą, lecz układać szeregami.

Zastawa w stylu japońskim nie może się również obyć bez niewielkich miseczek, w których umieścimy marynowany imbir i chrzan wasabi. Każdy z gości posiadać powinien także własny talerzyk, na który nakładać będzie ulubione przekąski. Można to robić zarówno przy pomocy pałeczek, jak i palcami.

Pizza

Do serwowania najpopularniejszej włoskiej potrawy najlepiej sprawdzi się okrągły talerz lub drewniana deska. Warto, by wyposażona była ona w długą rączkę, która uchroni nas przed ewentualnymi poparzeniami, do których mogłoby dojść podczas przenoszenia placka. Dobrym pomysłem jest model z otworem, dzięki któremu po skończonym posiłku będziemy mogli zawiesić deskę na ścianie. Najczęściej produkuje się je z drewna bukowego lub bambusowego, które charakteryzują się trwałością, odpornością na odkształcenia i wilgoć, łatwością w czyszczeniu i konserwacji oraz krótkim czasem schnięcia.

Ryby i wędliny

Rybę najlepiej serwować w całości, na desce o zbliżonym do niej kształcie. Pamiętajmy, że podaje się ją osobno, w związku z czym każdy z domowników powinien otrzymać własne nakrycie.

Jeżeli chodzi natomiast o wędliny, to najczęściej nakłada się je na drewnianą lub kamienną, okrągłą tudzież prostokątną deskę i kroi w plasterki lub, jeżeli zależy nam na nawiązaniu do tak zwanego wiejskiego stołu, kładzie w całości wraz z odpowiednim nożem. Nie może tu także zabraknąć miseczki na kiszone ogórki czy smalec oraz pokrojonego pieczywa.


koszt całkowity:
X Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.